De Fatimakerk in Weert: het ene geloof ging eruit, het andere kwam erin

BRON: DAGBLAD DE LIMBURGER
 door Wim Schulpen

Na de dienst’. Door het teruglopend aantal gelovigen zijn al heel wat kerken gesloten in Limburg. Soms worden ze gesloopt, maar de meeste krijgen een wereldlijke bestemming. Van museum tot kinderopvang. VIA portretteert een aantal aan de eredienst onttrokken kerken in een serie over stenen met een oude ziel en een nieuw geloof. Deze week: de Fatimakerk in Weert.

In 1948 ontstaat in het gebied Molenveld de wijk Fatima. In datzelfde jaar wordt er de parochie Onbevlekt Hart van Maria opgericht, met Frans Ehlen als bouwpastoor. Nadat van 1949 tot 1955 gebruik is gemaakt van een noodkerk, vindt in maart 1955 de inzegening plaats van de nieuwe parochiekerk die in de volksmond Fatimakerk gaat heten.

Dat het godshuis op de lijst van gemeentelijke monumenten komt te staan, is indirect te danken aan pastoor Ehlen. Want hij is het die voor het ontwerp van de kerk de architect Pierre Weegels in de arm neemt. Deze zet een gebouw neer dat zowel aan de buiten- als binnenkant zeer bijzonder is. Zo worden de aan 800 gelovigen plaatsbiedende kerkbanken in een waaiervorm opgesteld en de achterwand van het priesterkoor verfraaid met een door Hugo Brouwer uit negen soorten marmer vervaardigd mozaïek. Naar verluidt is dit 255 vierkante meter grote kunstwerk het grootste mozaïek van Nederland. Een andere blikvanger is het glas in lood van Charles Eyck.

Rian Schonkeren tijdens de wekelijkse eredienst van Eritrese gelovigen.
Afbeelding: Jeroen Kuit / GAW

 

Tewahedo Kerk

Begin 2010 besluit het Bisdom Roermond de kerk te sluiten in verband met het sterk teruggelopen aantal praktiserende parochianen. In maart 2014 wordt bekend dat de kerk is gekocht door de Ospelse ondernemer Thijs Hendrix. Hij gaat het gebouw onder de naam Fatima Huis gebruiken voor sociale, educatieve, culturele en maatschappelijke activiteiten. In 2019 keert alsnog een stukje religie in het voormalig bedehuis terug, als de Eritrees-Orthodoxe Tewahedo Kerk er neerstrijkt.

„Tussen de 400 en 500 statushouders uit Eritrea houden hier elke zondag hun gebedsdienst, zodat de kerk toch nog een link met religie heeft, wat wij als katholieke familie belangrijk vinden. Maar hier vinden ook activiteiten plaats van meer wereldse aard, zoals concerten. Zo heeft Beppie Kraft hier eens gezongen voor 500 sjoenkelende mensen”, zegt Rian Schonkeren-Hendrix, projectmanager van het Fatima Huis en zus van de koper van het kerkgebouw.

De Apostelen

Met subsidie van de gemeente Weert en de Provincie voor een opknapbeurt van het al vier jaar leegstaand gebouw is de familie Hendrix de kerk gaan exploiteren. Rian: „Daarnaast hebben wij de steun van vijftien actieve vrijwilligers die in de periode van mei tot september elke donderdagmiddag de kapel in het kerkgebouw voor bezoekers geopend houden en zich gekscherend De Apostelen noemen. Zij hebben destijds ook alle kerkbanken, die qua opstelling uniek zijn, opgeschuurd en opnieuw gelakt. Het kerkgebouw is een gemeentelijk monument, maar ik weet zeker dat het ooit de status van rijksmonument krijgt.”